تعریف نفقه در ماده 1107 قانون مدنی بدین صورت آمده است: نفقه عبارت است از:
مسکن ،البسه و غذا و اثاث است که به طور متعارف با وضعیت زن متناسب باشد و خادم در صورت عادت زن به داشتن خادم یا احتیاج او به واسطه مرض یا نقصان اعضاء.
هر چند قانون گذار مواردی را در ماده مذکور بیان کرده است، اما باید توجه داشت که این موارد از باب تمثیلی و به عنوان نمونه بیان شده و با توجه به گستردگی جامعه در زمینه های مختلف به نظر میرسد چنانچه موارد نفقه را فقط به موارد مندرج در ماده 1107 محصور کنیم مخالف مصلحت خانواده و عرف جامعه فعلی باشد، و البته قانون گذار با آوردن عبارت ((...... برحسب متعارف مورد احتیاج زن ......)) مجوز حصر در ماده 1107 قانون مدنی را برداشته است.
نکته حائز اهمیت در ماده 1107 قانون مدنی این است که در تعیین نفقه وضعیت و احتیاجات شرعی و عرفی متعارف زن ملاک ارزیابی است و وضعیت مرد ملاک نمی باشد به عبارت دیگر زن اگر از خانواده متمکن باشد شوهر باید وسایل زندگی او را آنچنان که در شأن و وضعیت اجتماعی و خانوادگی او می باشد تامین نماید.
موضوع شأن و وضعیت اجتماعی در بقای زندگی مشترک حائز اهمیت است، که در اسلام تأکید زیادی به آن شده است. آن هم در بحث ((هم کفو)) بودن مرد و زن در هنگام ازدواج و یکی از مباحثی که باعث کدورت و نهایتاً جدایی و طلاق بین زوجین می شود مسئله ((هم کفو)) نبودن و عدم توازن مرد و زن از نظر شأن و وضعیت اجتماعی و اقتصادی طرفین علی الخصوص عدم توازن در این خصوص از طرف زن می باشد. به عبارتی زمانی که زن از طبقه اجتماعی بالاتر و مرد پایین تر باشد و مرد نتواند احتیاجات متعارف همسر خود را تأمین کند، عاملی جهت ایجاد اختلاف و انشقاق در زندگی مشترک خواهد شد، به همین دلیل در دستورات دینی در مبحث ازدواج و انتخاب همسر تأکید فراوانی بر(( هم کفو)) بودن زن و مرد شده است.
آخرین مطلب ها:

آیا ترک منزل از طرف زن باعث تعلیق نفقه خواهد شد؟

شرایط استحقاق زن نسبت به نفقه

اهمیت نفقه زن از دیدگاه قانون مدنی

نفقه فرزند چگونه محاسبه می شود؟

استحقاق فرزند نسبت به دریافت نفقه تا چه زمانی است؟

ضمانت اجرای پرداخت نفقه از طرف مرد

انواع نفقه و طریقه پرداخت آن

نحله چیست و فرق آن با اجرت المثل

ارسال دیدگاه خود:
نظر خود را فارسی بنویسید.
نظرات خلاف قانون و با مضامین توهین، تهمت و ناسزا به مقامات ایران و ادیان و ... حذف میشوند.